bryndzove halusky
Bryndzové halušky - asi pre dve osoby potrebujeme:
- 200 g zemiaky
- 100 g, alebo podľa potreby a vodnatosti zemiakov múka polohrubá
- 1 alebo podľa chuti bryndza
- smotana sladká
- soľ
- slanina
Zemiaky postrúhame na jemno na strúhadle. Pridáme polohrubú múku a zamiešame na nie príliš tuhé cesto, no aby sa ani počas varenia nerozpadávalo. Zemiakové cesto trochu osolíme.
Do vriacej vody pomocou haluškára pretrieme pripravené cesto, prípadne ho z dosky nožíkom postupne vhadzujeme v malých kúskoch. Varíme, kým halušky nevyplávajú na vrch. Do misky si pripravíme bryndzu rozmiešanú so smotanou. Hotové halušky vyberáme pomocou sitka, necháme trochu odkvapkať a pridáme k bryndzi so smotanou. Premiešame. Servírujeme ešte horúce posypané opraženou slaninkou.
Podľa chuti môžeme do halušiek vmiešať čerstný nasekaný kôpor, a na vrch poukladať pár koliesok domácej klobásky jemne ošmahnutej na panvici. Tiež je zaujímavé do halušiek pridať jeden zemiak uvarený na drobné kocky. Možno aj pažitka na vrch, toršku posypať, každému podľa vlastnej chuti.
- prečítané 3814x