Hubárska sezóna začala ...
Foto ilustračné ...
Hubárom sa momentálne núka výborná jedlá huba smrčok, latinsky morchella. Smrčok je štíhly, dutý, vysoký hríb. Jeho klobúk je vyplnený rôzne veľkými jamkami nepravidelných tvarov a rôznych farieb, ktoré môžu byť od krémovej na hlúbiku po tmavohnedú na klobúku, ktorá sa mení v závislosti od svojho veku. Aj jeho dužina je veľmi tenká a belavá, bez výraznej chuti a vône. Smrček má u huibárov rôznorodé pomenovania: smrček, smrž, smarž, smaržľak, smrh, smrekár či smrečkár.
Smrčok jedlý rastie v apríli a máji, podľa počasia a celkových podmienok už aj v marci. Najčastejšie sa vyskytuje svetlých listnatých lesoch, na lesných trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najhojnejšie sa však vyskytuje v teplých a vlhkých lužných lesoch.
Smrčky sú nevýrazné a zbierajú ich len skúsení hubár, no skutočnosť je taká, že smrčky patria medzi najžiadanejšie huby na svete. Nasvedčuje tomu aj ich cena, jeden kilogram sušených smrčkov vo Francúzsku môže stáť tri až päťtisíc eur, na Slovensku na bazos-i nájdete ponuku v cene 500 - 1000 eur za kilogram. Čerstvé sa na Slovensku ponúkajú v cene okolo 35 eur za kilogram. V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to najmä pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Túto vzácnu hubu, ale nie je ľahké nájsť a ďalším problémom je, že rastie len dva týždne, maximálne mesiac. Pri ich zbieraní si treba dať pozor na zámenu s ušiakom obyčajným, ktorý je jedovatý. Hlavný rozdiel medzi nimi je, že ušiak vyzerá ako mozog, zatiaľ čo smrčok pripomína skôr medový plást. Odlišné sú aj miesta nálezu.
Táto huba na Slovensku vôbec nie je docenená. Smrčky sú najpopulárnejšie vo Francúzsku alebo v Škandinávii. Môžu sa používať ako hlavné jedlo alebo ako jeho doplnok. Podľa kuchárov, možno tieto huby kombinovať s akýmkoľvek jedlom. S rybou, bažantom, veľmi dobre vyniknú s teľacinou. Výborné sú s akýmikoľvek cestovinami a hodia sa i do rizota. Prakticky neexistuje jedlo, ktoré by sa dalo smrčkami pokaziť. Špičkoví kuchári oceňujú najmä prášok zo smrčkov. Väčšinou sa vyrába z hlúbika, ktorý sa vysuší a pomelie. Štipka takéhoto prášku dokáže zmeniť chuť jedla na nepoznanie.
- prečítané 7433x