kotlikovy gulas
Kotlíkový guláš
Keďže je dnes druhý sviatok vianočný, nebudem vyberať kotlík a 5 hodín sa vetrať na čerstvom vzduchu, pokuchtím dnu v chalúpke pri rozohriatom krbe
Na hrubo nakrájanú cibuľku, aspoň 0,5 kg popražím do zlatova na slaninke, môžem pridať aj málinko masti.
Pridám nakrájané hovädzie mäso, pol kila, aké - to podľa vlastného výberu a hĺbky peňaženky.
Popražím, vložím 1-2 pokrájanú papriku, 2-3 pokrájané paradajky, 5-6 strúčikov cesnaku, prilejem vodu a dusím aspoň dve hodinky. Pridám aj papriku mletú sladkú, čili papričky, čierne korenie mleté, soľ a oklamem aj troškou vegety. Zvyknem pridať aj menší paradajkový pretlak. Keď je hovädzinka trošku "jedlá", pridám bravčové, asi kilo na kocky nakrájané a dusím ďalšiu hodinku aj pol.
Keď je aj bravčovinka "jedlá", pridám 1-2 nakrájané mrkvy, asi pol kila na väčšie kúsky nakrájané zemiaky a asi pol hodinku dovarím. Pár minút pred ukončením postraším majoránkou.
Mňam, dobrú chuť. No lepší je na druhý deň, keď kus postojí a prejde chuťami. Zajedáme chlebíkom a netreba zabudnúť na pohár chladeného piva!
Inak počas varenia môžeme pridať kus bôčiku najlepšie bez kostí, ktorý povaríme aspoň hodinku a pol, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom potriem masou zloženou z pretlačeného cestnaku, soli, červenej mletej papriky a prípadne trošky oleja. Odložím do chladničky a na druhý deň na raňajky nás čaká fajná papriková slaninka. Inak recept na paprikovú slaninku máme - klik TU.
- prečítané 6136x