kulajda
Kulajda
Túto polievku ja volám kuchajda, príde mi to tak samo, keďže môj brat takmer každý deň od jari do jesene relaxuje na Kuchajde v Bratislave, boli sme tam už aj spolu, takže asi tak ... - klik TU.
Kuchajdu - kulajdu nepoznám dlho, 43 rokov bola moja neznáma, prípadne som o nej nejak nevedel, až teraz v lete pri návšteve Veľkých Teriakoviec na súťaži zemiakových špecialít - klik TU - sme sa s touto chuťovkou spriatelili a už je naša
Potrebné suroviny:
- šampiňóny - prípadne iné aj lesné huby - za hrsť, možno 200 - 300g.
- zemiaky na kocky pokrájané cca 400 g.
- kôpor - keďže je október a v záhradke už nemám, mrazený sa do fotiek nehodí, kúpil som čerstvý - dovoz z Nemecka
- 2-3 vajíčka
- smotana
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- bobkový list
- čierne korenie mleté
- rasca - ja som použil drvenú, aby pri krátkom varení chute prebehli
- soľ
- mäsový vývar - keďže som nemal čas naťahovať sa s vývarom, polievku som obalamutil hovädzím bujónom - 2ks
Do hrnca dáme zemiaky, huby, bobkový list, mleté korenie, rasca, vývar, zalejeme vodou a povaríme. Soľ podľa vlastného zváženia.
Za 20-30 minút je už takmer ok, suroviny by mali byť uvarené.
Potom za stáleho miešania vlejeme 2 krátko vytrepané vajíčka a zamiešame. Zahustíme múkou a krátko povaríme. Jedno vajíčko môžeme vpustiť - utopiť v celku (bez škrupiny). Na koniec vlejeme smotanu na varenie a keď vypneme, vsypeme posekaný kôpor a môžeme podávať. Na tanieri dochutíme octom.
- prečítané 2620x