segedin
Segedínky guláš - segedínska kapusta
Segedínsky guláš asi nie je, ako by sa mohlo zdať, typické jedlo mesta Szegedu, ale pochádza zrejme z Budína, kde podľa ústnej povesti mal reštauráciu istý pán Szekélyi. Ten raz potreboval nakŕmiť skupinu neočakávaných hostí a v kuchyni mal iba dusenú kapustu a zvyšky perkeltu. A dnešný segedín bol na svete.
Takže, poďme si uvariť segedín, potrebujeme hlavne:
Cibuľku nakrájame a ošmahneme na masti.
Pridáme nakrájané mäso podľa vlastného výberu - pliecko, stehno, bôčik ... komu čo je bližšie, prípadne na čo má práve mäsiar akciu
Pridáme mletú pariku sladkú, korenie čierne mleté, soľ, môžeme pridať aj čili papričku, podlejeme vodou
Mäso je dobre podusiť do mäkka, aspoň hodinku a potom ďalšiu hodinku s kyslou kapustou, ktorú môžeme rozkrájať na menšie, aby na tanieri neboli dlhé rezance. Šťavu z kapusty nemusíme použiť, no rozhodne ju nevylejeme, ale použijeme niekedy pri ďalšom varení napr. do kapustnice, prípadne ju môžeme popíjať niekedy ráno po opici
Na konci môžeme zahustiť hladkou múkou, pridáme sladkú smotanu, ja preferujem 33-jku, a hotovo.
Podávame so zemiakmi, knedľou alebo chlebíkom. Tento krát som zvolil knedľu z pekárne BFZ v Rožňave, ktorá bola mimoriadne chutná, mäkká - takmer ako od mamy . Knedle doma robiť nebudem.
Dobrú chuť
- prečítané 2218x