Majstrovstvá vo varení a jedení halušiek :-)
...
Mesto Poltár usporiadalo v sobotu Majstrovstvá Novohradu vo varení a jedení bryndzových halušiek. Každé družstvo dostalo na prípravu halušiek: stôl, kotlík s pokrievkou, drevo, vedro s hubkou a suroviny na prípravu halušiek (zemiaky, bryndzu, slaninu, soľ, múku).
Každé družstvo si muselo priniesť náradie potrebné pri príprave (varechu, lyžice, lopár, nôž, sitko, panvicu, misky), aby nedošlo k zbytočným sporom o kvalite halušiek.
Súťažiace družstvo tvorilil štyria členovia, jeden člen družstva ide spoločne s rozhodcom odvážiť 2 kg očistených zemiakov. Potom sa odobrali do priestoru, kde sa súťaž odštartovala. Kuchár musel bez pomocníkov postrúhať odvážené množstvo zemiakov, nedotreté zemiaky sa odložili a ich maximálna váha mohla byť 250 g. Kuchár potom vypracoval cesto, ktoré ručne nahádzal z lopára do vriacej vody, kuchár nemusel vyhádzať všetko cesto, ale musel mať v nádobe halušiek po rysku. Potom sa odobral s rozhodcom odvážiť halušky, ktoré museli mať 3,5 kg, a tieto potom spoločne skonzumovali všetci členovia družstva.
Rozhodca meral čas od začatia strúhania zemiakov až po naplnenie misky potrebným množstvom halušiek. Ďalej meral čas od začatia jedenia halušiek po ich konzumáciu. Kontroloval hygienu a odovzdanie pracovného priestoru s náradím. Výsledný čas sa dosiahol sčítaním času varenia a času jedenia. V Poltári sa dnes pohybovali časy okolo dvadsať minút aj s jedením, len pre ilustráciu, kým dnes v Poltári zjedli halušky približne za štyri minúty, rekord je 41 sekúnd!
SPÔSOB HODNOTENIA:
Sčítaval sa čas varenia a čas jedenia halušiek.
Trestné sekundy:
Viac ako 250 g nedostrúhaných zemiakov.
Nedostatok množstva halušiek.
Hygiena a čistota pracovného priestoru.
Estetická veľkosť a konzistencia halušiek.
Celková chuť halušiek.
Nedodržanie technologického postupu.
...
- prečítané 1764x