Pedikúra - manikúra  minibager

Podávanie „tatárskych biftekov“ v reštauráciách je v platnosti už mesiac

...

Od 1. júna 2017 vstúpila do platnosti novela vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. (t.j. vyhláška č. 125/2017 Z. z.), ktorá upravuje pravidlá pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pripomína prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania (reštaurácie), ktoré majú záujem pokrm podávať zákazníkom, aby si nezabudli splniť tzv. oznamovaciu povinnosť.


Oznámenie podávania

k sa v reštaurácii rozhodnú pripravovať a podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je povinný oznámiť to miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Bez predmetného oznámenia „tatárske bifteky“ v reštauráciách nie je povolené podávať.

Pri oznamovacej  povinnosti sa postupuje podľa súčasne platnej legislatívy, t. j. § 6 ods. 1 a Prílohy 1 zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Prevádzkovateľ vyplní uvedenú Prílohu 1 zákona č. 152/1995 Z. z. a pošle na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva  v mieste, kde sa prevádzka verejného stravovania nachádza. Oznámenie je možné poslať poštou, elektronicky, osobne. V rámci oznamovacej povinnosti je tiež možné akceptovať oznámenie napísané voľne, odvolaním sa na príslušné ustanovenie vo vyhláške č. 125/2017 Z. z..


Ochrana zdravia spotrebiteľa

Pripomíname tiež, že prevádzky verejného stravovania musia taktiež zabezpečiť aj informovanie spotrebiteľa o prípadných zdravotných rizikách, ktoré môžu pri konzumovaní tepelne nespracovaného mäsa a vajec vzniknúť a to v jedálnom lístku zariadenia verejného stravovania formulkou: ,,Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“  

Novela vyhlášky umožňuje aj zmrazenie mäsa, rýb a iných morských živočíchov, očistenej a nakrájanej zeleniny v hlboko zmrazovacích zariadeniach osobitne určených na tento účel, a to vo všetkých typoch prevádzok zariadení spoločného stravovania. Zároveň musia byť dodržané niektoré hygienické požiadavky, ako napr.: požiadavky na správne zmrazenie v hlboko zmrazovacom zariadení a požiadavky vysledovateľnosti zmrazovaných surovín.



Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., v. r.

hlavný hygienik Slovenskej republiky

...

Miesto pre Vašu reklamu

Voľby NR SR 2020

Reklamná agentúra Rožňava

Komunálne voľby 2018

recepty

Rožňavské absurdity

Voľby do VÚC 2017

Priestory na podnikateľské účely na prenájom

útulok pre zvieratá

Ranč Jovice

Autoškola Guľáš Jozef Rožňava

dopravná nehoda

Šípkarský klub Rožňava

...

Počasie Rožňava tu

...

Miesto pre Vašu reklamu

Staršie reklamy - klik TU.

Anketa

Ste za pešiu zónu bez áut na Námestí baníkov v Rožňave?:

Minibager

faktúry Mesta Rožňava

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

.