Pedikúra - manikúra  minibager

POZOR ! VAROVANIE

Housátko s kraslicí

...

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.


V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 


Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.


Rozpustilá kraslice


V kuchyni:

-          obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote

-          pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky

-          rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia

-          nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie

-          potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté

3 x mäso

-          znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú

-          pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy

-          surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín

 


Rozpustilá kraslice


Vajíčka neumývajte

Pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia.

 


Ktorá šunka ja kvalitná

Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte.

Aj keď údené mäso nie je vo výžive tým optimálnym, patrí tiež k tradícii. Vyberte si radšej menej zaúdené a v každom prípade by ste ho mali pred konzumáciou uvariť.


Pozor na ,,domácu“ majonézu

Riziková môže byť aj majonéza, ktorú si urobíte doma z čerstvých slepačích vajec. Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.


Pravidlá pre chladničku 

-          majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín

-          zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín

-          obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín

-          uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia

-          potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova

...

uvzsr

Veľkonočný zajac

Miesto pre Vašu reklamu

Voľby NR SR 2020

Reklamná agentúra Rožňava

Komunálne voľby 2018

recepty

Rožňavské absurdity

Voľby do VÚC 2017

Priestory na podnikateľské účely na prenájom

útulok pre zvieratá

Ranč Jovice

Autoškola Guľáš Jozef Rožňava

dopravná nehoda

Šípkarský klub Rožňava

...

Počasie Rožňava tu

...

Miesto pre Vašu reklamu

Staršie reklamy - klik TU.

Anketa

Ste za pešiu zónu bez áut na Námestí baníkov v Rožňave?:

Minibager

faktúry Mesta Rožňava

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

Miesto pre Vašu reklamu

.